Kost för gravida

När man är gravid kan man behöva förändra kosten något eftersom man behöver mer näring för att barnet i magen ska växa och må bra. Du behöver inte så mycket extra kalorier men däremot mer vitaminer och mineraler.

Det är även bra att äta extra folsyra under graviditeten, gärna innan i de fall det är möjligt. Det finns flera olika tillskott för detta, prata med din barnmorska.

Månad 1-3: I genomsnitt behöver du en frukt extra om dagen under de första tre månaderna.

Månad 4-6: Under de tre nästkommande månaderna behöver man utöver dagens vanliga måltider, ungefär ett extra matigt mellanmål och en frukt.

Månad 7-9: De tre sista månaderna av graviditeten rekommenderas att du utökar det extra matintaget med ytterligare ett matigt mellanmål.

Kan jag äta fisk som gravid?

Många får höra att de inte ska äta fisk och skaldjur som gravida eftersom det kan innehålla förhöjda halter kvicksilver, dioxin eller PCB. Det stämmer att vissa sorter kan innehålla detta och det bör man därför inte äta mer än 2-3 gånger per år. Men det är ändå viktigt att äta fisk även för gravida eftersom det är rikt på vitamin D, jod och selen samt omega 3-fett.

All odlad fisk är säker att äta och även fisk- och skaldjurssorter som till exempel torsk, lax, makrill, räkor, rödspätta. Fisk man ska vara försiktig med och äta mer sällan är till exempel abborre, tonfisk och gös.

För fullständig lista, se:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Kostrad/Gravida/

Undvik vid graviditet…

Alkohol så fort du är gravid. Alkohol passerar till fostret via moderkakan och kan skada oavsett mängd eftersom barnet är känsligare än du är. Vitamin A är inte bra i för stora doser för ditt barn. Undvik därför lever, leverrätter och fiskleverolja.

Koffein är inte heller bra i stora mängder. Som gravid bör man därför undvikaa kaffe, svart te, cola och energidrycker. Man bör begränsa intaget till åtminstone tre  koppar kaffe varje dag, vilket motsvarar cirka sex koppar svart te.

Var försiktig med kosttillskott, produkter med örter, naturläkemedel och så vidare. Man vet inte alltid om det kan vara skadligt för barnet så använd dem inte utan att först rådgöra med din barnmorska eller läkare.

Läs mer om graviditeten på apotekets hemsida.