Kostråd vid träning

Äter du rätt så får du snabbare bättre resultat vid träning och du presterar bättre i idrottssammanhang. Tränar du mycket måste du äta mer eftersom du gör av med mer energi.

Energi till kroppen

Energi får vi när protein, kolhydrater och fetter bryts ner i kroppen. Energibehovet varierar från människa till människa beroende på ålder, vikt och kön och mäts i kilojoule eller kilokalorier. Kolhydrater och fett används till energi och protein behövs för att bygga upp celler och muskler. Energi får man genom protein, fett och kolhydrater.

Protein

Proteinbehovet är något större för en tränande person än för en stillasittande, men man ska också komma ihåg att kroppen inte kan lagra protein. Ett alldeles för stort intag gör därför ingen nytta. Proteiner hittar man framför allt i kött, fisk, fågel, ägg, mejeriprodukter, baljväxter, spannmålsprodukter.

Fett

Fett innehåller mest energi. Det innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein.

Det finns olika typer av fett:

  1. mättade,
  2. enkelomättade och
  3. fleromättade fettsyror.

Generellt är enkelomättat och fleromättat fett från växtrikets så som olika oljor att föredra framför mättat fett från animalier som smör och ister.

Fett kan lagras i obegränsad mängd men man bör inte avskräckas av fettet. Fett behövs även för den som behöver gå ner i vikt. Det ger energi, behövs för tillverkning av vissa hormoner, för att kroppen skall tillgodogöra sig de fettlösliga vitaminerna, det ger stöd åt inre organ, det värmeisolerar och det är ett framtida reserv för energi.

Kolhydrater

Kolhydrater är vår främsta energikälla och bör generellt ökas på för den som tränar mycket. Kroppen föredrar kolhydrater som bränsle och man finner de främst i växtriket.
Även fibrer är kolhydrater, men de ger ingen energi utan är viktiga för framförallt tarmfunktionen..

Kolhydrater indelas i:

  1. snabba,
  2. medelsnabba och
  3. långsamma.

Detta syftar på hur snabbt blodsockret stiger i kroppen. För att må bra bör man undvika att äta mycket snabba kolhydrater. Kosten bör i huvudsak baseras på medelsnabba och långsamma kolhydrater.

  1. Snabba kolhydrater: vitt socker, vitt bröd, frukostprodukter som cornflakes, läsk, torkad frukt och potatis.
  2. Medelsnabba kolhydrater: mjölk, ris, frukt.
  3. Långsamma kolhydrater: bönor, linser, ärtor, pasta.